
In Oss mogen bewoners van hoogbouw, zoals flatgebouwen en appartementen, vanaf 2028 hun verpakkingen van plastic, metaal en drinkpakken (pmd) en hun groente, fruit en etensresten (gfe) samen met het restafval in de ondergrondse container doen.
Bewoners van hoogbouw hebben vaak minder ruimte om het afval apart op te slaan en helaas belandt er nog te vaak pmd bij het restafval. Met de techniek van nascheiden willen we voorkomen dat dit pmd wordt verbrand en zorgen we voor meer hergebruik. Nascheiden betekent dat het restafval ná inzameling in speciale fabrieken verder wordt gescheiden.
Papier, gft, textiel en glas apart
Niet al het afval kan achteraf worden gescheiden. Papier, gft (groente-, fruit- en tuinafval), textiel en glas moeten apart worden ingezameld om goed gerecycled te worden. Het blijft dus belangrijk dat iedereen zijn afval scheidt.
Bewust afval scheiden
Vanaf 1 februari 2028 hoopt de gemeente Oss te kunnen starten met nascheiding. Tot die tijd moeten bewoners van hoogbouw hun afval apart aanbieden. Bewoners van laagbouw blijven zoals nu hun afval scheiden, omdat dit al goed werkt. Afval dat apart wordt aangeboden, levert de beste grondstoffen op voor recycling en draagt bij aan een duurzamere afvalverwerking.
Samenwerking in Brabant
De gemeente Oss werkt samen met andere gemeentelijke afvalinzamelaars om het huishoudelijk restafval te laten nascheiden. Dit zijn Cure (gemeenschappelijke regeling van Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard) en de gemeente ’s-Hertogenbosch. De samenwerking moet ervoor zorgen dat de landelijke VANG-doelstellingen (Van Afval naar Grondstof) worden behaald. Dit betekent minder restafval, meer gescheiden afval én meer recycling.